Tavoitteena hyvinvoiva ja terve suu

Terve suu – mitä se on ja kuinka sen voi saavuttaa?

Terveen suun määritelmässä on tärkeää, että ien on tulehdukseton, limakalvot ovat siistit ja hampaat ovat ehjät sekä purennaltaan kunnossa. Säännölliset hampaiden tarkastukset auttavat havaitsemaan limakalvo-ongelmat ja hampaiden vauriot ajoissa. Hammaslääkärin kanssa voidaan arvioida myös purennan toimivuutta. Hammaspuutoksia voidaan korvata esimerkiksi implanteilla eli keinojuurilla tai muilla proteettisilla ratkaisuilla. Kalvo-oikomishoidolla voidaan puolestaan saavuttaa toimivampi purenta ja helpommin puhdistettavat hampaat. Suuhygienistin säännölliset hammaskivenpoistot ehkäisevät ientulehdusta ja kiinnityskudostuhoa eli parodontiittia. Olemassa oleva kiinnityskudostuho on tulehdustila, joka on mahdollista pysäyttää. Hoito vaatii hammaslääkärin, suuhygienistin ja potilaan yhteistyötä. Hoidetaan suusi kuntoon ja terveeksi yhdessä!

Mitä voin itse tehdä terveen suun saavuttamiseksi?

Suu eroaa ympäristönä monin tavoin muusta kehosta, ja sen hoito poikkeaa usein muun kehon hoidosta. Saavuttaaksemme terveen suun, on tärkeää huolehtia säännöllisestä suun ja hampaiden hoidosta. Harjaa hampaat aamuin illoin ja puhdista hammasvälit päivittäin. Suun sylki sisältää bakteereja, jotka voivat muodostaa kellertävän, pehmeän plakin hampaan pinnoille erityisesti syömisen aikana. Jos tätä bakteerimassaa ei poisteta riittävän usein hampaiden kaikilta pinnoilta, myös hammasväleistä, voi se aiheuttaa hampaan pinnan hapottumista. Tämä voi johtaa hampaan reikiintymiseen, kiilteen kulumiseen ja jopa vihlontaan. Paikat voivat myös irrota, jos niiden saumat hapottuvat. Harjaamalla hampaat huolellisesti puhtaiksi voi estää reikien etenemistä ja paikkauksia. Jos suussa tai hampaissa ilmenee kipua, on kivun syy tärkeä selvittää. Moni ongelma kuitenkin on täysin oireeton, jolloin säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä suurempien ongelmien välttämiseksi.

Bakteeriplakki voi myös tulehduttaa ientä ienrajassa, ja jos sitä ei poisteta säännöllisesti, kovettuu se hammaskiveksi, jota ei voi enää poistaa tavallisella harjauksella. Tämä on syy siihen, miksi säännölliset hammaskivenpoistot ovat niin tärkeitä. Tulehtunut ien ei yleensä oireile muulla tavalla kuin vuotamalla verta kosketettaessa ja joskus turvotuksella sekä arkuudella. Kiinnityskudostuhon oireet ovat vähäisiä, ja sen havaitseminen voi olla vaikeaa. Ainoastaan hammastarkastuksessa tehtävä ientaskujen mittaus paljastaa, onko ientulehdus edennyt kiinnityskudostuhoksi. Ientulehduksen hoito vaatii huolellista puhdistamista juuri tulehtuneista kohdista. Älä säikähdä verta vuotavaa ientä, vaan puhdista se huolellisesti ja tarpeeksi usein, jotta tulehdus paranee. Jo muutaman päivän huolellinen puhdistus voi auttaa ientä rauhoittumaan ja paranemaan. Päivittäinen huolellinen puhdistus ehkäisee tulehduksia ja hammaskiven muodostumista. Terve ien ei vuoda verta puhdistettaessa eikä ole arka. Jos huolellisesta puhdistuksesta huolimatta tulehdus ei rauhoitu, on viimeistään syytä poistaa tulehdusta ylläpitävä hammaskivi.

Similar Posts